top of page
Избранные посты

Конфлікт учня з вчителем


Іноді від дітей можна почути фрази на зразок «Ненавиджу школу!» або «Учитель постійно до мене прискіпується!» Найчастіше це трапляється, коли в клас приходить новий учитель. Батькам під силу вплинути на цю ситуацію й допомогти дитині порозумітися з учителем.

Діти багато в чому переймають поведінку своїх батьків, тому у вирішенні подібних конфліктів багато що залежить від вашої реакції. Якщо ви розлютитеся та станете на бік дитини - це тільки погіршить ситуацію. Якщо ж ви поспівчуваєте їй, а потім запропонуєте розібратися та знайти розумне рішення проблеми - ви допоможете їй знайти спільну мову з учителем.

Будьте розсудливі. Пам'ятайте, що перше враження часто буває помилковим, і дитина може помилятися. Також не забувайте, що в конфлікті, як правило, винні обидві сторони. Тому вам потрібно пам'ятати, що варто робити батькам у подібних ситуаціях, а чого не варто.

1. Не поспішайте відразу ставати на бік дитини й негативно ставитися до вчителя

Діти надзвичайно спостережливі й чутливі, але вони не завжди можуть правильно розуміти поведінку тих, хто їх оточує. Якщо дитина скаржиться на те, що вчитель її недолюблює, можливо, вона просто робить неправильний висновок з його слів або дій. Принаймні, така вірогідність є. Розпитайте дитину про деталі, але не показуйте, що ви з нею погоджуєтеся або не погоджуєтеся. Ваше завдання - просто подивитися на ситуацію очима дитини. Коли вона заспокоїться, можете пояснити їй протилежну точку зору.

2. Не критикуйте вчителя у присутності дитини

Це тільки посилить тривожність дитини та зробить її ще більш закритою для співпраці. Замість цього дайте зрозуміти, що ви стурбовані ситуацією, але впевнені, що вона зміниться на краще. Через день або два поцікавтеся, як далі розвиваються взаємини між дитиною та вчителем.

3. Зачекайте кілька днів

Іноді дітям потрібен якийсь час, щоб пристосуватися до нових людей у своєму оточенні. Відстежуйте реакції дитини на дану ситуацію протягом декількох днів. Іноді буває так, що дитина вже змінила свою точку зору, але батьки поводяться так, ніби вона все ще скаржиться на вчителя.

4. Дайте зрозуміти дитині, що вчитель не повинен бути їй кращим другом

Дитині дуже важливо це засвоїти. У майбутньому вона неодноразово зіштовхнеться з ситуаціями, коли їй потрібно буде співпрацювати з кимось, з ким вона не в найкращих стосунках. Якщо ці взаємини не носять образливого характеру, а справа просто в розбіжностях характерів, для дитини це може стати слушною нагодою навчитися знаходити спільну мову з людьми. Допоможіть дитині знайти в характері або вчинках учителя щось гідне поваги, навіть якщо дитина його недолюблює.

5. Допоможіть дитині зрозуміти, що взаємини завжди залежать від обох людей і що вона може вплинути на ситуацію

Чи привітна дитина, коли вітається з учителем? Чи готується вона до уроків, чи ставить запитання? Можна запропонувати дитині пограти в гру «Потоваришуй з учителем». Подумайте разом, як дитина може проявляти повагу до вчителя. Так ви підвищите ймовірність того, що взаємини між ними покращаться.


Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Ще немає тегів.
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page